Blog

Back to Nature / Back to Normal

Deze zomer was ik bijna dagelijks buiten in de natuur, samen met mijn gezin. In het bos, de duinen en op het strand van Noordwijk en ook drie weken op vakantie in de bergen van Oostenrijk en de Dolomieten in Italië. Toen we, precies een maand geleden, weer thuis kwamen, kon ik maar moeilijk ‘landen’ in het normale leven. Ik verlangde er naar om weer ‘back to nature’ te gaan in plaats van ‘back to normal’…

Natuurlijk leefritme & gezonde gewoontes

Doordat we op vakantie een natuurlijker leefritme hadden, ontwikkelde ik ook nieuwe, gezonde gewoontes, zoals: dagelijks lange wandelingen maken, zoveel mogelijk op blote voeten lopen, zo min mogelijk moeten (ont-moeten), buiten sporten, ook ’s avonds nog veel buiten zijn en kort na zonsondergang naar bed..

Onderzoek laat ook zien dat mensen in een oorspronkelijke, natuurlijke leefomgeving een gezondere leefstijl hebben:

“In onze oorspronkelijke omgeving was lichamelijke activiteit een onlosmakelijk deel van het dagelijks leven (…) In onze moderne omgeving is lichaamsbeweging tot een minimum beperkt. Onze genen zijn (nog) niet aan deze moderne omgeving aangepast” (Westendorp en Van Bodegom, 2015).

In het boek “Aap op schoenen met een buikje. Een evolutionaire kijk op gezondheid” las ik over een expeditie naar de Pyreneeën waarin het levensritme van oermensen wordt nagebootst. De expeditieleider, professor Leo Pruimboom, noemt dit het ‘absolute oergevoel’:

“Je lichaam lijkt door het moderne leven in slaap gesust, maar zodra het een leefstijl herkent die wij ook in de oertijd hebben doorgemaakt, dan leeft het op. Het lijf lijkt zich dat nog te kunnen herinneren van vroeger.” (Brant, 2019)

Op vakantie in de natuur herken ik dit gevoel van ‘lichamelijk opleven’. Ik herken ook het gevoel dat mijn lichaam bij thuiskomst weer ‘in slaap wordt gesust’. In het dagelijks leven en in mijn werk ben ik vooral met mijn hoofd bezig. De  natuur helpt mij om vooral fysiek, en dus gezonder, bezig te zijn.

Radicaal nieuwe gewoontes ‘normaliseren’

Sinds we weer thuis zijn, probeer ik om mijn nieuwe, gezonde gewoontes zo goed mogelijk vol te houden en te integreren in mijn ‘normale’ leven. Als zzp’er heb ik gelukkig de vrijheid om mijn eigen werkdag in te delen. Er is altijd wel een moment op de dag te vinden waarop ik nog even kan sporten of een wandeling maak. Doordat mijn werk weinig structuur en ‘vastigheid’ heeft, is het voor mij makkelijk om ontspannings- en bewegingsmomenten in te bouwen in mijn werkdag. Soms neem ik mijn werk letterlijk mee de natuur in. Bijvoorbeeld als ik een (telefonisch) overleg heb wat ook wandelend kan. Wat mij betreft overleggen we zo min mogelijk in kantoorkamertjes en ruilen we het werken in de (achterhaalde) kantoortuin in…voor een échte tuin (of een strandtent!).

Om ook in huis wat meer leef- en beweegruimte te hebben, zijn we al een tijdje flink aan het ontspullen. Vooral mijn man is hier goed in, met zijn tiny house mindset…waardoor je ook letterlijk minder ‘dingen aan je hoofd hebt’. Mijn man heeft sinds onze zomervakantie van 2 jaar geleden, ook een radicaal nieuw eetpatroon ontwikkeld. Hij doet aan intermittent fasting en eet alleen tussen 12 uur ’s middags en 19 uur ’s avonds. Hierdoor voelt hij zich veel fitter en constanter in zijn energie, met als bijkomstig voordeel een clear mind en scherpe focus.

Mijn meeste radicale, nieuwe gewoonte die ik deze zomer heb ontwikkeld én volgehouden is om buiten op blote voeten te wandelen. Op het strand is dat heel normaal, maar daarbuiten nogal afwijkend. Gelukkig ontstaat er steeds meer kennis en bewustwording over de gezondheidsvoordelen hiervan: je voeten kunnen weer vrij bewegen, de drukpunten op je voeten worden door steentjes gemasseerd en het directe contact met de aarde helpt ook om letterlijk te ‘aarden’. In mijn nabije omgeving zijn gelukkig nog meer mensen die ook graag op blote voeten wandelen. Ik zeg ‘gelukkig’ omdat kennis, bewustwording en mensen die met je meedoen, het ook makkelijker maken om deze gewoonte vol te houden en te normaliseren (niet in de betekenis van ‘terugschakelen naar normaal’ maar juist ‘vooruit naar een nieuw normaal’).

Verder met experimenteren

De komende tijd ga ik verder experimenteren met het integreren van mijn (radicaal) nieuwe gezonde gewoontes in het dagelijks leven. Als ik dit een ‘experiment’ noem, merk ik dat andere mensen ook open staan voor mijn soms afwijkende gewoontes. Zo ontstaat er vanzelf een gesprek en kan ik mijn (experimenteer)ervaringen met geïnteresseerden delen.

Sommige gezonde vakantie-gewoontes blijken in het dagelijks leven lastig vol te houden; bijvoorbeeld elke avond buiten zijn met drie kinderen die weer op tijd naar bed moeten i.v.m. school. Heel soms hebben we na het avondeten nog tijd over en dan maken we een (korte) avondwandeling in de duinen. En in het weekend zitten we ’s avonds nog wel eens relaxed bij een vuurtje in de tuin.

Nu het buiten weer kouder wordt, merk ik ook dat wandelen op blote voeten soms minder comfortabel is. Een les die ik van iemand anders hoorde en herken is dat je alleen met bloten voeten ergens naar binnen wandelt, als je je hier thuis voelt. Daarom lopen veel mensen ook alleen op blote voeten in hun eigen huis… Wat prettig en vanzelfsprekend is in de ene context, kan onprettig en vreemd voelen in een andere context. En dus zal ik mijn nieuwe, gezonde gewoontes ook weer moeten aanpassen aan verschillende omgevingen, zonder dat ik helemaal ‘terugval’ in oude gewoontes. Dit patroon van herhalen en aanpassen van een experiment aan nieuwe contexten, herken ik ook in mijn onderzoek naar transitie-experimenten. In 2006(!) schreef ik hierover:

“Als het experiment succesvol wil zijn in een nieuwe context, dient het zich aan te passen (…). In dit proces van voortdurende aanpassing aan nieuwe contexten (…) vindt vergaande optimalisatie plaats”. (Kemp en van den Bosch, 2006)

Mijn persoonlijke uitdaging is om te zoeken naar een optimaal evenwicht tussen mijn verlangen naar een leven back to nature en de dagelijkse realiteit van back to normal. Met als ‘universele les’ dat we ook in het normale, dagelijks leven, de natuur veel meer kunnen koesteren & benutten voor een gezond en gelukkig leven.

Nieuws: Noordwijks Collectief

In Noordwijk zijn we sinds deze zomer bezig* met het oprichten van een collectief van zzp’ers op het raakvlak van gezondheid en duurzaamheid. Wij denken dat het NODIG is om de natuurlijke omgeving van Noordwijk veel meer te koesteren & benutten voor een gezonder, duurzamer en gelukkiger leven. Vind jij dit ook interessant? Neem dan contact met me op!

*Met dank aan strandtent de Koele Costa voor de fijne ‘werk’ plek!

Referenties:

René Brant (2019). Aap op schoenen met een buikje. Een evolutionaire kijk op gezondheid. Schiedam: Scriptum.

David van Bodegom en Rudi Westendorp (2015). Oud worden in de praktijk. Laat de omgeving het werk doen. Amsterdam / Antwerpen: Atlas Contact.

René Kemp en Suzanne van den Bosch (2006). Transitie-experimenten. Praktijkexperimenten met de potentie om bij te dragen aan transities. Delft/Rotterdam: KCT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *